כיצד לשלב בצורה מוצלחת הנקה והזנה מבקבוק?

 

מזל טוב! את אימא ומשקיעה את כל כולך בתינוק המקסים שלך. משחקת עימו במשחקי התפתחות, משכיבה אותו על הבטן בזמן
ערות ומעניקה לו הרבה חום ואהבה.
ומה עם התזונה? החלטת לשלב בקבוק בהזנה? מתי הכי מומלץ לעשות זאת? במה כדאי להאכיל אותו ואיך לבחור את הבקבוק המתאים ביותר לתינוקך?

 

מעט על יתרונות ההנקה

מומחים ממליצים על חלב אם כמזון בלעדי, ללא תוספות עד גיל 6 חודשים. לאחר גיל זה יש צורך בתוספת מזון ומים, בצורה הדרגתית, על פי המלצות משרד הבריאות. לחלב אם יתרונות רבים ביניהם סיוע להתפתחות מערכת חיסונית חזקה יותר והפחתת הסיכון למחלות בדרכי הנשימה.
גם בטווח הרחוק יותר, נמצא כי תינוקות יונקים נמצאים בסיכון נמוך יותר לפתח עודף משקל, כך שההמלצה להמשיך להניק או להזין בחלב אם רלוונטית תמיד.

 

אז איך משלבים בקבוק בצורה קלה ומוצלחת?

מחקרים מראים שביסוס טכניקת ההנקה לוקח בערך 5-6 שבועות. לאחר פרק זמן זה ניתן להציע בקבוק בשילוב עם הנקה. בד בבד, ישנם מקרים רבים, בהם יש צורך או רצון של ההורים לשלב בקבוק הזנה בתזונת התינוק, עם חלב אם שאוב, ו/או עם תרכובת מזון לתינוק (תמ"ל). שילוב בקבוק בהזנת התינוק, נובע מסיבות אובייקטיביות כמו היערכות לקראת החזרה לעבודה וקושי או חוסר יכולת להניק, יחד עם סיבות אישיות כמו אי רצון להניק בציבור, רצון לשלב את האב בהאכלה, עייפות כבדה ועוד.
חלב אם שאוב בבקבוק בשילוב עם הנקה, יאפשר לתינוק להמשיך להיות מוזן מחלב אם כמזון בלעדי, ליהנות מכל היתרונות הידועים של הנקה ויאפשר לך, להמשיך לייצר חלב בכמות מספקת. לצורך כך, נדרש לרכוש, לשאול או לשכור משאבת חלב חשמלית או ידנית.
על אופן ההתנהלות עם חלב אם, כולל זמן שמירת החלב השאוב במקרר, הקפאת החלב ואופן ההאכלה, כדאי להתעדכן אצל אחות טיפת חלב או באמצעות מידע אמין של יועצות הנקה ברשת. כאמור, ניתן גם לשלב תמ"ל בתזונת התינוק. את התמ"ל ניתן לתת במספר ארוחות ביום או אפילו כארוחה בודדת מדי מספר ימים, בשילוב עם הנקה. חשוב לדעת ששילוב תמ"ל במקביל להנקה, יפחית את כמות החלב המיוצרת ועלול לשנות מעט את מרקם הצואה של התינוק. לכן מומלץ לעשות זאת בצורה הדרגתית.
היות וגידול התינוק מצריך הרבה משאבים ואנרגיה, חשוב מאוד שתקשיבי לעצמך ותיעזרי בבן הזוג, בחברה ובמשפחה ככל שניתן. הסביבה עשויה לבקר אותך על בחירות כאלו או אחרות, אך נסי להקשיב לעצמך ולאינטואיציה שלך כאימא, כי אף אחד אחר לא מכיר את הסיטואציה, את תינוקך ואת צרכיו יותר טוב ממך. לעיתים כמה שעות שמוקדשות רק לעצמך, יוכלו למלא את "המצברים" שלך ולהעניק לך את הרוגע והאנרגיה הדרושים להמשך התפקוד היומיומי. 

לקבלת קופון מיוחד לבקבוק  NUK Nature Sense לחצ/י כאן>>

 

מתחילים לשלב

מומלץ להתחיל את ההזנה מבקבוק כאשר התינוק רגוע ונינוח יחסית ולא רעב מאוד. התחילו בתהליך מספר שבועות לפני החזרה לעבודה על מנת לתת לתינוק מספיק זמן להתרגל. בפעמים הראשונות ישנה המלצה כי מישהו אחר יאכיל את התינוק בבקבוק, על מנת שלא יריח את חלב האם מגופך ויסרב לכל מזון אחר. במקרה וישנם קשיים במעבר לבקבוק, ניתן להתייעץ עם יועצת הנקה המתמצאת גם בתחום זה.

אב מניק תינוק מבקבוק

 איך בוחרים בקבוק?

מבחר בקבוקי ההזנה המצוי בחנויות גדול. אז איך בוחרים את הבקבוק המתאים ביותר? חשוב לדעת שלא כל בקבוק או פטמה מתאימים לכל התינוקות. על מנת להגדיל את הסיכוי להצלחת המעבר, יש לבחור בקבוק הקרוב ביותר לחוויית ההנקה הטבעית. עם התקדמות המחקר, הידע והטכנולוגיה, הבקבוקים כיום מעוצבים כך שהם דומים יותר למודל הטבעי של ההנקה . בכך מתאפשרת האינטימיות והרגשת הביטחון של התינוק גם בתהליך האכלה מבקבוק. לדוגמא, מחקרים חדשים הראו כי בפטמת האם ישנם מספר צינוריות חלב זעירות ליציאת החלב. ככל שהתינוק גדל עוצמת היניקה שלו גדלה וכמות החלב שהוא יונק גדלה. לכן, כדאי לבחור בקבוק עם פטמה מותאמת, הדומה במבנה וברכות לפטמת השד, בעלת מספר פתחים זעירים להאכלה יעילה ורציפה, המסייעת להתפתחות תקינה של שרירי הפה. כמו כן, חשוב המעבר בין השלבים בפטמה בהתאם לגיל ויכולת היניקה של התינוק. שימוש בבקבוק כזה יכול בהחלט להגדיל את ההצלחה במעבר מהנקה להזנה בבקבוק או בשילוב ביניהם. 

 

מה חשוב לדעת כאשר מאכילים מבקבוק? 

על מנת להתחיל בהזנה עצמה, הכינו מגבת או חיתול בד שיספוג טפטופים של החלב מהבקבוק.
בזמן ההאכלה יש להחזיק את התינוק כך שהראש יהיה גבוה מעט יותר משאר הגוף. שפשפו בעדינות את שפתי התינוק בפטמת הבקבוק וכאשר התינוק יפתח את פיו תנו לו למשוך אותה.
זמן האכלה יכול להיות דומה לזמן ההנקה או קצר יותר ומשתנה מתינוק לתינוק. התבוננו בהבעות פניו של התינוק ובהתנהגותו בזמן האכילה. בחנו את קצב הבליעה, האם נשפך מזון מהפה במהלך היניקה? האם הוא עוצם את עיניו תוך כדי? התצפית יכולה לספק לך מידע על מידת הרעב או מצב רוחו של תינוקך. זמן האכלה ארוך במיוחד או "מאבק" בארוחה, יכולים לרמז על קושי בשאיבת החלב, לכן כדאי לבדוק את הפטמה ובמידת הצורך להחליף אותה. שימו לב, שבכל מקרה ובכל מצב, אין להשאיר את התינוק לאכול לבד בסלקל, במיטה, על כרית או בטרמפולינה.
מבחינת הבקבוק, כדאי שקצה הפטמה יהיה מלא בנוזל כל זמן האכילה, על מנת שהתינוק לא יבלע אוויר. במידה ובכל זאת התינוק יוצר ואקום בפטמה והיא משתטחת, ניתן להכניס את הזרת בזווית הפה של התינוק ולשחרר את הווקום להמשך אכילה.
לעיתים, כמו בהנקה, התינוק ייקח הפסקות בהאכלה. אפשרו לו הפסקה קצרה והציעו לו שוב את הבקבוק. בסיום ההאכלה הרימו את התינוק, לטפו אותו וטפחו בעדינות בגבו, להוצאת גיהוק (גרעפס). בכל פעם שהתינוק לא סיים את המזון מהבקבוק, זרקו בסיום האכלה את השאריות.
מבחינת טמפרטורת המזון, ניתן להגיש לתינוק מזון לא מחומם, כלומר בטמפרטורת החדר.
במידה ומדובר בחלב אם שאוב, כדאי להגיש מזון בטמפרטורה דומה לטמפרטורת הגוף על מנת שיתקבל ביתר קלות. חימום החלב בבקבוק יעשה בתוך קערה עם מים חמים או במחמם בקבוקים. אין לחמם את החלב במיקרוגל עקב סכנה לחימום יתר או חימום לא אחיד, העלול לגרום לכוויות. בכל מקרה, חשוב לערבב היטב את החלב לאחר החימום, ותמיד לבדוק את הטמפרטורה על ידי טפטוף על גב כף היד ולא על שורש כף היד, היות והמקום אינו רגיש מספיק לטמפרטורה.
 

לסיכום

בכל הנוגע להאכלה בשלבים הראשונים, הקפידו להקשיב לתינוק ולצרכיו. ישנם תינוקות שאוכלים לעיתים קרובות יותר מנות קטנות יותר וישנם תינוקות האוכלים מנות גדולות יותר מהמקובל בגילם. לא מומלץ להתעקש שוב ושוב עם התינוק על סיום המנה בבקבוק. התינוק יאותת לכם כאשר יסיים לאכול על ידי סיבוב הפנים מהמזון. תינוקות גדולים יותר ידחפו את הבקבוק לכיוון השני. ניתן להתייעץ עם אחות טיפת חלב או רופא הילדים לגבי התאמה אישית של התזונה וגודל המנה לתינוק.

אולי יעניין אותך גם