טיפים להאכלה מוצלחת מבקבוק

החלטת להאכיל את תינוקך בעזרת בקבוק? לא משנה אם מדובר בחלב אם או בתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות), רצוי לאמץ שגרת האכלה מותאמת אישית, רגועה ומרגיעה.
עינת ששון, היועצת המדעית של NUK, ריכזה עבורך מספר טיפים להאכלה קלה ופשוטה מבקבוק הזנה:

 

 

מתי מתחילים? תינוק יונק מבקבוק
מומחים ממליצים על חלב אם כמזון בלעדי, ללא תוספות עד גיל 6 חודשים. לאחר גיל זה יש צורך בתוספת מזון ומים, בצורה הדרגתית, על פי המלצות משרד הבריאות.
ההחלטה על שילוב בקבוק בהזנת התינוק, בין אם מדובר בחלב אם או בתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות), נובעת מסיבות אישיות. נסי שלא להתייחס לדעת הסביבה ולביקורות שייתכן ותקבלי ובכל מצב אל תחששי לפנות לעזרה או יעוץ מקצועי.

איך בוחרים בקבוק?
על מנת להגדיל את סיכוי ההצלחה בהאכלה מבקבוק הזנה, כדאי לבחור בקבוק הקרוב ביותר לחוויית ההנקה הטבעית, בעיקר כאשר בשלב הראשון מדובר על שילוב בין הנקה להזנה מבקבוק. כדאי לבחור בקבוק עם פטמה המותאמת לגיל התינוק, הדומה בצורתה, בגמישותה וברכותה לפטמת האם, וכך תתאפשר התאמה אופטימלית לפיו של התינוק. מחקרים עדכניים מראים כי בפטמת האם יש מספר צינוריות חלב, שמסייעות לזרימת חלב רציפה. בקבוק בעל פטמה עם מספר פתחים זעירים, המדמים את צינוריות החלב בשד האם, יבטיח זרימה טבעית ורציפה.

לקבלת קופון מיוחד לבקבוק  NUK Nature Sense לחצ/י כאן>>

איך להתחיל?
רצוי להתחיל באופן הדרגתי. אם את מניקה, מומלץ להחליף את הארוחה המקשה עליך ביותר ובמידת הצורך, להפסיק ארוחה נוספת מדי יומיים - שלושה וכך הלאה. מומלץ כי הארוחה האחרונה שתופסק תהיה הארוחה המשמעותית ביותר לתינוק.
כדאי להתחיל את ההזנה מבקבוק כאשר התינוק נינוח, רגוע ולא רעב מדי. בפעמים הראשונות, ישנה המלצה כי מישהו אחר יאכיל את התינוק בבקבוק במקומך, כיוון שייתכן וריח חלב האם יגרום לו לדרוש את המוכר לו ולסרב לצורת האכלה אחרת. במצב בו התינוק מסרב לאכול את התמ"ל מהבקבוק, כדאי לבדוק האם הפטמה תקינה ומאפשרת העברת מזון. במידה ונראה כי הכל תקין, ניתן לנסות להאכיל את התינוק, בהתאם לגילו, בעזרת כפית קטנה / מזרק / טפטפת על מנת שיתרגל לטעמו של המזון ואז לנסות שוב האכלה מבקבוק.

מהי התנוחה המתאימה?
בדיוק כמו בזמן ההנקה, גם במהלך ההאכלה מבקבוק נוצרת קרבה לתינוק. זו הזדמנות מצוינת ליצירת קירבה וחיבור עם בן משפחה נוסף. בכל מקרה, חשוב לבחור בתנוחה נוחה על מנת שהאכלה תהיה בטוחה ומהנה, ותאפשר להביט הישר אל תוך עיני התינוק. בזמן האכלה מבקבוק יש להחזיק את התינוק, כך שהראש יהיה גבוה מעט יותר משאר הגוף וייתמך על ידי זרועך, כדי  שיוכל לנשום ולבלוע ללא קושי. בנוסף, רצוי להכין מבעוד מועד מגבת או חיתול בד שיספגו במידת הצורך טפטופים של המזון מהבקבוק או מפיו של התינוק.

שקט, אוכלים
פיו של התינוק ייפתח בדרך כלל, כאשר תקרבו ותשפשפו בעדינות את פטמת הבקבוק בשפתיו. כאשר יפתח את פיו תנו לו למשוך אותה. יש להקפיד שקצה הפטמה יהיה מלא בנוזל כל זמן האכילה, על מנת שהתינוק לא יבלע אוויר. משך ההאכלה מהבקבוק יכול להיות דומה לזמן ההנקה או קצר יותר ומשתנה מתינוק לתינוק. תנו לתינוקכם זמן לאכול ולהתרגל לדרך האכלה החדשה. התבוננו בהבעות פניו ובהתנהגותו בזמן האכלה. בחנו את קצב הבליעה ובדקו האם נשפך נוזל מצדי הפה. במידה וזמן האכילה מתארך ונראה כי התינוק "נאבק" בארוחה, עשוי הדבר להצביע על קושי בשאיבה או בחוסר התאמה של הפטמה. בעזרת התצפית הזו תוכלו גם להסיק לגבי מידת הרעב או מצב רוחו של התינוק. לעיתים, כמו בהנקה, התינוק ייקח הפסקות בהאכלה. אפשרו לו הפסקה קצרה והציעו לו שוב את הבקבוק. בסיום האכלה הרימו את התינוק, לטפו אותו וטפחו בעדינות בגבו, להוצאת גיהוק (גרעפס). בכל מקרה, ולעולם, אל תשאירו את התינוק לאכול לבדו בסלקל, במיטה, על כרית או בטרמפולינה.
 

אם מחזיקה תינוק בידיה כאשר הוא מחזיק בידיו בקבוק הזנההטמפרטורה הנכונה
ניתן להגיש לתינוק מזון לא מחומם, כלומר בטמפרטורת החדר. כאשר מדובר בחלב אם שאוב, כדאי להגיש מזון בטמפרטורה דומה לטמפרטורת הגוף על מנת שיתקבל ביתר קלות. אם מחממים את המזון, רצוי להיעזר בקערה עם מים חמים או במחמם בקבוקים. אין לחמם את החלב במיקרוגל עקב סכנה לחימום יתר או חימום לא אחיד, העלול לגרום לכוויות. בכל מקרה, חשוב לערבב היטב את החלב לאחר החימום, ותמיד לבדוק את הטמפרטורה על ידי טפטוף על גב כף היד ולא על שורש כף היד, היות והמקום אינו רגיש מספיק לחום. תינוקות, כמונו המבוגרים, לעיתים רעבים יותר ולעיתים פחות. את השאריות יש לזרוק! הרוק הזולג לתוך הבקבוק מפיו של התינוק גורם לקלקול המזון ולכן לא מומלץ להמשיך לעשות בו שימוש.

שינוי מוביל לשינוי
כל שינוי של סוג המזון עלול לגרום לכאבי בטן וגזים אצל התינוק. עיסוי קל, ו/או ערסול התינוק כאשר לוחצים קלות ובעדינות באזור בטנו, עשויים להקל עליו ולהפחית את הכאבים. כמו כן, עשוי להיות שינוי במרקם ותדירות היציאות של התינוק.

לסיכום:
תינוקות, בדיוק כמו מבוגרים, מסתגלים לשינויים באופן שונה ומגוון. ישנם תינוקות שישמחו לאכול מהבקבוק החדש, יגבירו את צריכת המזון ויישנו במשך שעות ארוכות יותר בלילה. לעומתם, תינוקות אחרים עשויים לסרב, לבכות ולהשאיר אתכם, ההורים, חסרי אונים. קחו בחשבון ששינויים עשויים לקחת זמן. במידה והניסיון הראשון לא מצליח, נשמו לרווחה ונסו שוב. התייעצו עם מומחים ובעלי ניסיון בסביבתכם והכי חשוב הקשיבו לאינסטינקט ההורי שלכם.